ΑρχικήΕκδηλώσειςΣκοποίΕπικοινωνίαΔ.Σ. ΙδρύματοςΣύνδεσμοιΕπιστημονική βιβλιοθήκηΑνθολογήσειςΕπιστημονικά συνέδριαΑνάλεκτα Αξιολογικά Ειδικές εκδόσεις Τιμοκατάλογος

 

 

 

 

ΣΚΟΠΟΙ

Το Ίδρυμα Σάκη  Kαράγιωργα ιδρύθηκε το 1989 με Προεδρικό Διάταγμα της 8 Ιουνίου 1989, όπως δημοσιεύεται στο ΦΕK  457/12-6-1989/Β, ως κοινωφελές, προς τιμήν του εκλιπόντος το 1985 καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου Σάκη  Kαράγιωργα.

            Σκοπός του Ιδρύματος είναι η διεπιστημονική έρευνα θεμάτων που αφορούν στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική διάσταση του κράτους στους σύγχρονους κοινωνικούς σχηματισμούς που αποτέλεσαν αντικείμενο της επιστημονικής αναζήτησης και της διδασκαλίας του Σάκη  Kαράγιωργα.

            Ειδικότεροι στόχοι είναι η έρευνα της συγκρότησης των κρατικών λειτουργιών, του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη κοινωνία, των εξουσιαστικών δομών της κοινωνίας και της σχέσης τους με το κράτος, η ανάλυση των διαφόρων τρόπων άσκησης κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής με έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική, καθώς και ο προσδιορισμός των επιδράσεών τους στη διανομή του εισοδήματος και του πλούτου.

            Το Δ.Σ. του Ιδρύματος Σάκη  Kαράγιωργα αποτελείται από τους: Νικόλαο Πετραλιά, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, ως προέδρου, Νίκη  Kαράγιωργα, Θεοφάνη Πάκο, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος εξελέγη στη θέση του εκλιπόντος καθηγητή  Kοσμά Ψυχοπαίδη, Μανόλη Αγγελίδη, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και Γιάννη Ψυχάρη, αναπληρωτή Καθηγητή, Παντείου Πανεπιστημίου.

            Η έδρα του Ιδρύματος Σάκη  Kαράγιωργα βρίσκεται επί των οδών Μαραθωνοδρόμων&Χατζοπούλου 16, 176 71 Kαλλιθέα, σε χώρο που παραχωρήθηκε ευγενώς από το Πάντειο Πανεπιστήμιο , με το οποίο άλλωστε είναι συνδεδεμένο με ποικίλους, επιστημονικούς και συναισθηματικούς, δεσμούς.

            Οι πόροι του Ιδρύματος Σάκη  Kαράγιωργα προέρχονται από παροχές ή επιχορηγήσεις, κληροδοσίες και δωρεές φυσικών ή νομικών προσώπων, καθώς και από τη διάθεση των περιουσιακών του στοιχείων, στην προκειμένη περίπτωση από την πώληση των εκδοθέντων βιβλίων.

            Οι μείζονες δραστηριότητες του Ιδρύματος αναπτύσσονται γύρω από τη διοργάνωση ανά διετία επιστημονικού συνεδρίου και από τις επιστημονικές εκδόσεις. Ήδη, από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα έχει πραγματοποιήσει εννέα επιστημονικά συνέδρια, και προετοιμάζει το δέκατο, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους.

            Σε ό,τι αφορά τις επιστημονικές του εκδόσεις, το Ίδρυμα Σάκη  Kαράγιωργα διαθέτει την επιστημονική βιβλιοθήκη, από την οποία έχουν εκδοθεί δεκατέσσερις πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες στο πεδίο των κοινωνικών και οικονομικών επιστημών. Σκοπός της επιστημονικης βιβλιοθηκης είναι κυρίως η έκδοση πρωτότυπων επιστημονικών μονογραφιών στο ανωτέρω πεδίο, από νέους Έλληνες επιστήμονες.

            Εγκαινιάστηκε μια νέα σειρά εκδόσεων με τίτλο Ανθολογήσεις, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σαββάλας, που ως στόχο έχει την έκδοση τόσο κλασικών όσο και καθιερωμένων επιστημονικών κειμένων στο ανωτέρω πεδίο, για την κάλυψη ενός σημαντικού στην ελληνική βιβλιογραφία κενού χρηστικών εκδόσεων, τόσο για φοιτητές όσο και επιστήμονες.

            Επίσης, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Σάκη  Kαράγιωργα έχει περιέλθει η έκδοση της περιοδικής επιστημονικής επιθεώρησης Αξιολογικά στην οποία δημοσιεύονται επιστημονικά κείμενα από το χώρο της θεωρίας και της επιστημολογίας των κοινωνικών επιστημών και της φιλοσοφίας. Η έκδοση των Αξιολογικών πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νήσος.